Ohjeet
Muuttoilmoitus
Tee taloon muuttaessasi kirjallinen tuloilmoitus huoltoyhtiölle tai talonmiehelle. Muista merkitä ilmoitukseen kaikki huoneistoon muuttavat henkilöt. Asukasrekisteriin merkinnän jälkeen asukkaan nimi voidaan merkitä oveen ja porrastauluun ja tilisiirrot vastikkeiden ja käyttömaksujen perintää varten voidaan tulostaa. Myös ovenavauspalvelua käytettäessä tai talonkirjaotetta varten tarvitaan tietoa huoneistossa asuvista henkilöistä.
Muuttaessasi pois talosta, tee lähtöilmoitus huoltoyhtiölle tai talonmiehelle. Tällöin varmistat, että esimerkiksi autopaikka- ja sähkömaksujen perintä katkeaa oikeaan aikaan.
Taloyhtiölle tehtävä muuttoilmoitus ei korvaa väestörekisteriin tehtävää muuttoilmoitusta. Sen voit tehdä postista tai maistraatista noudettavalla lomakkeella tai osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi.
Muista ilmoittaa myös myöhemmin tapahtuneet muutokset kuten lapsen syntymä, nimen vaihdos tai asukasmäärän muutokset.
Asumisturvallisuus
Asukkaat voivat omalla toiminnallaan merkittävästi ennaltaehkäistä vahinkojen syntymistä:
- asenna asunnon jokaiseen kerrokseen palovaroitin jokaista alkavaa 60 m² kohden ja valvo niiden toimintakuntoa
- hanki sammutuspeite
- älä jätä koneita päälle ilman valvontaa
- sulje astian- ja pyykinpesukoneiden hanat käytön jälkeen
- sijoita pesukoneet lattiakaivolla varustettuun tilaan tai käytä niiden alla muovikaukaloita
- puhdista hajulukot la lattiakaivot säännöllisesti
- käytä asennuksissa ammattilaisia
- älä säilytä tavaroita tai lastenvaunuja käytävillä
- ilmoita havaitsemistasi epäkohdista huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle
Kotivakuutus
Asukkaan on huolehdittava omasta vakuutusturvastaan ottamalla riittävän laaja kotivakuutus. Taloyhtiön kiinteistövakuutus kattaa vain rakennukset ja niihin kiinteästi asennetut rakenteet ja kalusteet. Tuhoutuneen irtaimiston ja esimerkiksi tilapäisasumisesta aiheutuneet kulut korvaa vain asukkaan kotivakuutus.
Merkintä osakeluetteloon
Tyypillisesti asunto-osakkeet vaihtavat omistajaa asuntokaupan kautta. Uuden osakkeenomistajan tulee rekisteröidä tehty osakesiirto taloyhtiön ylläpitämään osakeluetteloon. Tätä varten on isännöitsijälle asuntokaupan jälkeen toimitettava kopio kauppakirjasta, varainsiirtoverolaskelma veroviraston leimalla ja kuitti maksetusta varainsiirtoverosta sekä kopio osakekirjasta, johon on tehty osakesiirtomerkintä. Osakekirjan siirtomerkintähistorian on oltava katkeamaton, isännöitsijä ei tee merkintöjä. Jos kyseessä on välittäjäkauppa, kiinteistönvälittäjä toimittaa tarvittavat asiakirjat isännöitsijätoimistoon.
Jos kyseessä on ositus, perintö, lahja, vaihto tai testamentti on isännöitsijälle toimitettava asiaankuuluva siirtoasiakirja kuten ositussopimus, perukirja, perinnönjakokirja, lahjakirja, testamentti tms. sekä näihin asiakirjoihin olennaisesti kuuluvat liitteet kuten sukuselvitys virkatodistuksineen ja testamenttien moittimattomuustodistukset. Lisäksi tarvitaan siirtomerkinnällä varustetun osakekirjan kopio.
Mikäli perintö jätetään jakamatta, on osakeluetteloon merkittävä jakamattoman kuolinpesän osakkaat. Tällöin omistusoikeuden selvityksenä riittää osakekirja ilman siirtomerkintää, perukirja ja sukuselvitys.
Osakkaan muutostyöt
Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaalla on ilmoitusvelvollisuus huoneistossa tehtävistä remonteista. Muutostöistä on ilmoitettava kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle. Muutostöitä ei saa aloittaa ennen kuin taloyhtiö on käsitellyt asian ja antanut luvan niiden aloittamiseen.
Remonttia suunniteltaessa on huomioitava 1.1.2016 alkaen muuttuneet asbestimääräykset. Ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa on selvitettävä sisältävätkö muutostyössä purettavat rakenteet tai työstettävät pinnat asbestia. Asbestia saattaa esiintyä esimerkiksi kiinnityslaasteissa, liimoissa, saumausaineissa, pintamateriaaleissa ja eristeissä. Tarvittaessa muutostyökohteessa on suoritettava asbestikartoitus. Asbestia sisältävien materiaalien osalta remontti on suoritettava asbestityönä. Asbestikartoituksen ja -työn kustannuksista vastaa osakas. Kartoitustarpeen selvittämiseksi kannattaa olla yhteydessä isännöitsijään remontin suunnitteluvaiheessa.
Ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat lähes kaikki huoneistossa tehtävät muutokset, ainoastaan hyvin vähäisiksi laskettavat toimenpiteet kuten tapetointi tai maalaus voidaan suorittaa ilman taloyhtiön lupaa. Jos olet epävarma kuuluuko toimenpiteestä ilmoittaa, ota yhteyttä isännöitsijään.
Mikäli muutoksissa tehdään muutoksia esimerkiksi kantaviin rakenteisiin, tarvitaan myös lupa myös viranomaisilta. Luvan hakijana on tässä tapauksessa taloyhtiö, osakas ei voi sitä itse hakea.
Taloyhtiöllä on oikeus valvoa osakkaan teettämää muutos- tai korjaustyötä. Osakas vastaa valvonnasta aiheutuneista kustannuksista.
Laissa säädetty ilmoitusvelvollisuus koskee aina esimerkiksi seuraavia toimenpiteitä:
- parketin asentaminen muovimaton tilalle (voi vaikuttaa esim. askeläänien kuuluvuuteen tai edellyttää asbestin poistoa)
- wc:n, kylpyhuoneen ja saunan pinnoitteiden ja kalusteiden (ei lauteet) korjaaminen, uusiminen tai poistaminen, jos työ vaikuttaa vesieristykseen, vesi- tai sähköjohtoihin tai viemäröintiin
- putkien, viemäreiden, vesikalusteiden (hanat, wc-istuin) vaihtaminen ja asentaminen ja muut veden katkaisemista edellyttävät työt
- viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen ja poistaminen, jos laite voi vaikuttaa järjestelmän toimintaan (lämmitysjärjestelmään kuuluva patteri- ja lattialämmitys, liesikupu, ilmanvaihtoon kytketty liesituuletin, lämminvesivaraaja, sähköliesi voimavirtajohdolla)
- pesukoneen tai astianpesukoneen asentaminen, jos koneen vesi- ja viemäriletkulle tai sähköjohdolle ei ole liitäntävalmiutta
- kiinteiden sähköjohtojen vaihtaminen, asentaminen ja poistaminen
- muutokset kantaviin väliseiniin, jos voivat vaikuttaa rakenteeseen (esimerkiksi kantavuuteen tai eristävyyteen)
- kevyen väliseinän purkaminen, siirtäminen tai rakentaminen, jos seinän sisällä on sähköjohtoja, tietoliikennekaapeleita, vesijohtoja tms.
- huoneiston ulko-oven lukituksen, postiluukun, rakenteen (esim. ovisilmä, postiluukku) ja huoneiston ulkopuolelle näkyvän pinnoitteen muuttaminen
Lisäksi ilmoitusvelvollisuus voi koskea seuraavia toimenpiteitä:
- huoneen lattia-, seinä- tai kattomateriaalin vaihtaminen (esim. seinien levytys), jos järjestely voi huonontaa ääni- tai lämpöeristystä tai vaikuttaa kosteuden siirtymiseen rakenteen kautta
- altaan ja allaskaapin vaihtaminen, asentaminen tai poistaminen, jos se vaikuttaa vesijohtoon, hanaan tai viemäröintiin
Laissa säädetty ilmoitusvelvollisuus ei koske:
- tapetointia ja maalausta
- lattiapinnoitteen vaihtamista vastaavan kaltaiseen pinnoitteeseen (esim. vanhan parketin uusiminen, kun käytetään uudelle parketille suositeltua äänieristystä)
- taulujen, lamppujen, koukkujen ja hyllyjen kiinnittämistä
- eteisen, olohuoneen, makuuhuoneen, työhuoneen tai muun kuivatilan kaappien rakentamista, asentamista tai poistamista, jos ei vaikuta ilmanvaihtoon
- Keittiön, kylpyhuoneen, wc:n tai muun märkätilan kaappien asentamista, jos ei vaikuta vesieristykseen, viemäröintiin tai ilmanvaihtoon
- pesukoneen tai astianpesukoneen asentamista, kun vesi-, viemäri- ja sähköliitännät ovat olemassa
- muiden kuin käyttövesi-, viemäri-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentamista, muuttamista tai poistamista: jää-, pakastin- ja viileäkaappi, mikroaaltouuni, kuivauskaappi tai -rumpu, ilmanvaihtojärjestelmään kytkemätön liesituuletin
- huonekorkeuden laskemista, jos se ei vaikuta ilmastointikanaviin ja sähköjohtoihin
- väliovien vaihtamista tai poistamista
Huoneistossa tehtävistä muutostöistä voit ilmoittaa tästä linkistä.
Kunnossapitovastuu
Kunnossapitovastuulla tarkoitetaan osakkaan tai taloyhtiön vastuuta laitteen tai asunnon osan huollosta, hoidosta, korjaamisesta, perusparantamisesta tai uudistamisesta. Oheisesta taulukosta käy ilmi miten vastuu jakaantuu kunkin osapuolen kesken. Yhtiöjärjestyksessä saattaa joskus olla määriteltynä poikkeuksia tähän taulukkoon. Osakkaalla on velvollisuus ilmoittaa taloyhtiölle asunnossa havaitsemistaan vioista tai puutteista.
Vastuunjakotaulukko
<!--
-->
- viemäritukoksessa osakkaalla on ilmoitusvelvollisuus tukoksesta
- yhtiön asentama yhtiön vastuulla
- osakkaan muutostyönä asentama osakkaan vastuulla